Spasioci iz Mađarske nisu pronašli Barbaru Vitez u Tisi

Spasilačka ekipa Spider iz Mađarske koja je od petka pretraživala deo toka Tise, nije pronašla nijedan trag ni materijalni dokaz koji bi ukazao da je Barbara Vitez, petnaestogodišnja devojčica iz Sente, 25. novembra prošle godine upala u reku.

Spasioci su pretražili deo reke od mosta na Tisi između Sente i Čoke do novobečejske brane.

Sve nade polagale su se u specijalno dresirane pse, vučjake i labradore, koji ekipi spasilaca pomažu da pronađu utopljenike. Zahvaljujući istančanom njuhu, ovi psi imaju sposobnost da osete miris utopljenog tela koji se oslobađa u vodi a zatim dospeva u vazduh. Pokazalo se da psi iz čamca mogu nepogrešivo da nanjuše mirise organskog porekla, odnosno utopljeno telo na dubini od sedam metara.

– Barbara Vitez nije pronađena tokom potrage spasilaca iz Mađarske. Bez obzira na hladno i vetrovito vreme u petak, delimično i u subotu, pretražen je onaj deo reke za koji se najviše sumnjalo da bismo mogli pronaći devojčicu, ako je prema svedočenju očevidaca, pala sa mosta. Potraga za ovim detetom ne sme da se prekine. Moramo da preduzimamo i dalje sve što je u našoj moći dok god ne budemo došli do ogovora šta se desilo na mostu i gde je ona, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

POTRAGA ZA BARBAROM VITEZ SE NE PREKIDA

Za petnaestogodišnjom devojčicom iz Sente traga se od 25. novembra. Prema zvaničnoj informaciji policije i nadležnog Tužilaštva u Subotici, devojčica je tog dana skliznula sa mosta i upala u Tisu. Sa njom su u tom momentu bila dvojica dečaka. Roditelji, Melinda i Endre Vitez, od prvog dana tvrde da u takvu verziju priče ne veruju. Rezultat potrage mađarskih spasilaca potvrdio je njihove sumnje.

– I dalje mislim da naša ćerka te večeri nije pala sa mosta u reku. Proveo sam prethodna dva dana na obali Tise, pratio sam kako su spasioci iz Mađarske radili. Sada kada su završili pretragu terena, očekujem njihov detaljan izveštaj o celom slučaju. Oni će uzeti u obzir sve od momenta kada je Barbara izašla iz naše porodične kuće, vreme kada su kamere iz supermarketa snimile nju i dvojicu dečaka, i dostaviće detaljnu analizu da li je naša ćerka te večeri uopšte stigla do mosta, kaže Endre Vitez za portal Tijana.rs.

Spasioci nisu isključili mogućnost da je telo, ukoliko se devojčica utopila, rečna struja odnela nizvodno od novobečejske brane.

Podsećamo, spasioci iz Miškolca i Segedina pristali su da se, na inicijativu Fondacije Tijana Jurić uključe u ovaj slučaj i svojim kapacitetima intenziviraju potragu za nestalom devojčicom. Oni su u Sentu doputovali u petak 7. aprila sa opremom, čamcima i psima tragačima.

U međuvremenu, zvanična policijska potraga za Barbarom i dalje traje.

Bojana Latinović

Tekst preuzet sa sajta tijana.rs