ŠIK planira nove akcije po celoj Srbiji

ŠIK, obaveštajna služba nepostojeće države Kosovo – Sherbimi informativ i Kosoves, pojačala je svoje aktivnosti  ne samo na teritoriji južne srpske pokrajine, već i u celoj Srbiji. Glavni cilj je vrbovanje naših građana, a sama akcija finansira se iz inostranstva, pre svega iz Albanije, Švajcarske i Velike Britanije.

Ovu opasnu obaveštajnu službu formirala je Albanska služba ŠIŠ koja je naslednik Sigurimija. Tokom Nato agresije na SRJ i kasnije, ŠIK je uglavnom uklanjao rivale Hašima Tačija i bavila se nabavkom oružja za terorističku OVK. Pre same agresije pripadnici ŠIK-a su uglavnom ucenjivali i zaplašivali stanovništvo albanske nacionalnosti koji nisu podržavali teroriste OVK. U to vreme na čelu ŠIK bili su Azem Sulja koji je Tačijev ujak, Kadri Veselji, Džavit Haljiti i drugi moćnici koji i danas kontrolišu organizovani kriminal.

Dolazak Euleksa ojačao je ŠIK, te su pripadnici ove obaveštajne službe lako zauzimali jake pozicije u svim regionalnim direkcijama KPS. Poznat je slučaj kada je bivši direktor KPS Resat Malići dostavio spisak agentima nemačke BND ali i britanskom MI6 sa imenima svih pripadnika ŠIK, imenima visokopozicioniranih pripadnika Euleksa koji su bili na platnom spisku ŠIK i imenima svih saradnika službe. Posle toga Malići je smenjen a na njegovo mesto postavljen je Spend Mađuni za kojeg se priča da je mladi kadar ŠIK-a.

U dokumentima američkog Stejt departmenta postoji dokument koji vezuje Albansku obaveštajnu službu ŠIŠ sa kosovskom ŠIK u kojima piše da su oni odličan partner sa američkom vladom, te da postoji bliska saradnja na obaveštajnim aktivnostima.
Godinama unazad ŠIK, zajedno sa pojedinim stranim obaveštajnim agencijama, pre svih MI6, ima aktivnosti u celoj Srbiji. Jedan od zadataka je provokacija vlasti u Beogradu ne bi li izazvali određene sukobe, ali to im ne polazi za rukom. Zato su svoje aktivnosti pojačali na vrbovanju stanovništva u celoj Srbiji. Ovo je nešto što je poslednjih godina bila jedna od važnih aktivnosti ove službe te su često nalazili ljude koji su na svojim adresama u Srbiji prijavljivali njihove agente te za to dobijali novac, kupovali su i stanove u Nišu i okolini ali i u Vojvodini. Vrbovanjem i stvaranjem mreže svojih saradnika u celoj Srbiji oni imaju za cilj ne samo da prošire svoje kriminalne aktivnosti, već i da preko pojedinaca i grupa utiču na ishod predstojećih izbora u Srbiji kako bi mogli da stvore uticaj na vlast koji sada nemaju, ali i da izazivaju ekonomsko urušavanje i socijalne nemire.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA došao je do ovih podataka koje je prosledio nadležnim službama, te verujemo da će shodno tome planovi ŠIK-a i drugih stranih obaveštajnih agencija biti osujećen. Naše obaveštajne strukture odlično rade svoj posao iako su malobrojni u odnosu na one strane agenture koje pokušavaju da nam naude.