Saopštenje za javnost povodom zverskog ubistva trogodišnje devojčice

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA najoštrije osudjuje zversko ubistvo koje je počinjeno nad trogodišnjom devojčicom u Zaječaru.
Ovim povodom rukovodstvo Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA odlučilo je da pošalje sledeći dopis Premijeru RS i Vladi RS.
Smatramo da je dosadašnja kaznena politika bila veoma blaga kada je reč o izvršiocima krivičnih dela protiv polne slobode. To je i dovelo do toga da pored velikog broja ovih krivičnih dela imamo i veliki broj povratnika. Da bi se to elimisalo, smatramo da bi „Marijin Zakon“ trebalo da se primenjuje na sve one koji su pravosnažno osudjeni za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode. Zato je „Marijin Zakon“ potrebno dodatno preurediti i pooštriti. Pre svega, smatramo da je potrebno da se poveća najmanja propisana kazna za krivično delo iz Člana 178, stav 1 Krivičnog Zakona Republike Srbije, te da bi umesto dosadašnjih minimalnih tri godine, maksimalnih dvanaest, za krivično delo silovanje, trebalo da stoji, minimalno dvadeset godina, maksimalno trideset pet, dok bi za isto delo koje počini povratnik kazna bila minimalnih trideset pet godina zatvora. Srazmerno sa ovim povećanjem propisanih kazni, povećati i za ostala dela iz krivičnih dela protiv polne slobode. Pored toga, svi oni koji su pravosnažno osudjeni za krivična dela protiv polne slobode treba da budu uvedeni u jedinstvenu evidenciju koja bi pored osnovnih podataka i podataka za fizičko prepoznavanje obavezno imala i DNK bazu.
Takodje, verujemo da bi i gradjani trebali biti upozoreni da u njihovoj blizini živi neko ko je pravosnažno osudjen za krivična dela protiv polne slobode te predlažemo da se uvede mogućnost registrovanja na sistem gde bi isti po Opštini u kojoj žive, dobijali obaveštenja na mejl da je iz zatvora pušten neko ko je pravosnažno osudjen za krivično delo protiv polne slobode. Mejl bi trebalo da bude informativnog karaktera, sa fizičkim opisom počinioca i fotografijom.

Uslovi izdržavanja kazne za počinioce ovih krivičnih dela nikako ne bi trebali da budu olakšavajući. Naprotiv, trebalo bi da budu teški, odnosno da se ogledaju u vidu najtežih poslova, bez olakšavajućih okolnosti, kao ni mogućnosti bilo kakvog komoditeta.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA poziva sve medije, preduzetnike, sindikate, političke stranke, pojedince, sve ljude da se pridruže ovim zahtevima jer samo tako možemo da doprinesemo boljem i adekvatnijem rešavanju ovog velikog problema. Vreme je da se celo društvo uključi!

Predsednik
Stevan Djokić