Saopštenje za javnost povodom novih terorističkih napada

Juče su teroristi ponovo bili aktivni. Atentat, teroristički napad u Turskoj, ubijen je ambasador Rusije, Andrej Karlov, a u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, ponovo smo imali sličnu situaciju kao u Nici, terorista je kamionom uleteo u masu.

Svedoci smo da su teroristi u svojim ludačkim aktivnostima evoluirali i da ne koriste više toliko bombe. Nica, a sada i Berlin, pokazatelji su da teroristi služe i drugim načinima za izvršenje svojih akcija. Nije potrebno da kupuju bombe i drugo oružje, već je dovoljno da ukradu ili otmu neki kamion i učine ono što je učinjeno u ova dva grada. Da li će se teroristi zaustaviti na ovome?…Naravno da neće nažalost. Treba li da strahujemo od novih i drugačijih terorističkih napada?…Vrlo verovatno. Baš iz tog razloga treba poštovati ono na šta su upozoravali stručnjaci iz svetskih antiterorističkih i protivterorističkih službi…a to je da treba izbegavati što je više moguće javne skupove, tržne centra, pijace i drugo…Saučešće porodicama ubijenih.

Još jedna zabrinjavajuća pojava jeste da su ovi teroristi identifikovani veoma brzo, i da su kao izbeglice, azilanti, prošli balkanskom rutom. To znači da su uredno prošli kroz Srbiju!…Da li uopšte znamo koliko njih koji prodju kroz Srbiju imaju kontakte sa teroristima?…Teško…Iako je Srbija zemlja gde se ulazak svakog izbeglog lica evidentira praktično je nemoguće utvrditi ko je terorista. Takodje, ovi ljudi koji dolaze kao izbeglice skloni su pravljenju problema i incidenata, kako u inostranstvu, tako i kod nas.

Pored toga, ono što mnogi ne shvataju a o čemu smo mi ispred Centra za bezbednost pisali, jeste činjenica da je i sam talas izbeglica vrsta terorističkog napada. Ovaj teroristički akt ima za cilj destabilizaciju država i udar na ekonomiju. U prilog ovome idu i činjenice o drastičnom poskupljenju u nekim zemljama, ali i punjenju budžeta od sredstava od kojih se to ranije nije činilo, primer je putarina u Nemačkoj. Naravno tu je treba pomenuti i stopu kriminaliteta koja je drastično porasla u pojedinim zemljama. Pitanje je zasto se ćuti o ovome i zašto se kriju pravi podaci. Zvaničnici govore da ne postoji veza izmedju terorista i izbeglica…ali da li je to tako?

Čudna stvar se desila u Turskoj. Ubijen je ambasador Rusije. Ubio ga je bivši policajac, s’ ledja, na skupu gde je bilo još ljudi, gde su „zakazale“ službe bezbednosti. Jesu li stvarno zakazale?…Terorista, atentator, uspeo je da unese oružje na skup iako su postojala vrata sa metal detektorom. Kažu da je imao kod sebe službenu legitimaciju te je na taj način uspeo da prodje detektor. Odakle bivšem policajcu, koji je učestvovao u „nekakvom“ pokušaju puča, službena legitimacija i značka?…Kako se desio ovaj atentat, sve indikuje na to da je ranije osmišljen i napravljen plan. Naravno, sve to nećemo nikada saznati jer je turska policija, umesto da uhapsi, ubicu ubila. Da li su morali da ga ubiju?…Ko sve stoji iza ovog terorističkog napda, ostaće tajna…Saučešće porodici ubijenog ambasadora i celoj Rusiji…

Predsednik Centra DBA
Stevan Đokić