Roditelji, proveravajte šta deca rade dok su na internetu

Internet je odlična stvar ukoliko se koristi na pravi način. Internet nisu samo fejsbuk i instagram, već i obimna enciklopedija koja može mnogo toga da nas nauči.

Statistika je crna i ona kaže da deca i omladina internet najviše koriste za društvene mreže fejsbuk, instagram, omegle a da najmanje koriste internet za učenje. Takodje, poražavajuća statistika kaže da je svaka peta devojčica koristeći internet pretrpela digitalno nasilje, ali i svaki osmi dečak.

Deca su često digitalno pismenija od roditelja te ne postoji kontrola onoga šta rade u tom digitalnom svetu i kako se ponašaju. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da bi deca trebalo u školama da se edukuju kako da koriste internet i kome mogu da prijave nepravilnosti.

Predatori su pojavom interneta postali aktivniji, jer oni čine žrtvi ono što se ne bi usudili u ličnom kontaktu. Porast broja pedofila takođe je praćen evolucijom korišćenja interneta te često kroz dug vremenski period, najčešće predstavljajući se kao žrtvin vršnjak, pedofil zadovoljava svoje psihičke potrebe.

Roditelji moraju da proveravaju svoju decu kako provode vreme u digitalnom svetu. Deca cesto nesvesno ostavljaju i lične podatke, informacije i fotografije koje mogu da budu zloupotrebljene. Razvoj drustvenih mreža doveo je do toga da je zlostavljanje u virtuenom prostoru dodatno porasla. Deca i omladina bez straha koriste fejsbuke, instagram, omegle, snepčet i nisu ni svesni šta može da im se dogodi.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA u narednom periodu održaće niz tribina i predavanja kako bi edukovali roditelje za kontrolu dece na internetu, ali i kako bi edukovali decu da bezbednije i pametnije koriste internet.

Predsednik DBA
Stevan Đokić