PREMINUO AMBASADOR RUSIJE PRI UN: Umro Vitalij Čurkin!

„Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Inače, Čurkin je na mestu ambasadora Rusije pri UN bio još od 2006. godine. On je u Srbiji postao poznat jer je Rusiju predstavljao kada se u Savetu bezbednosti razgovaralo o kosovskoj krizi.

Vitalij Ivanovič Čurkin rodio se 21. februara 1952. u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog Saveza 1981. godine.

Zatim je bio direktor Odseka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.

Na mestu ambasadora Rusije pri UN zamenio je Andreja Denisova 1. maja 2006.

Ruski predsednik Vladimir Putin izuzetno je visoko ocenio profesionalizam i diplomatski talenat Vitalija Čurkina i sa velikom tugom je primio vest o njegovoj smrti, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Vest preuzeta sa Sputnjik Srbija