Predavanje o finansiranju terorizma i obezbeđenju u rizičnim područjima

Danas smo u sali Opštine Novi Beograd, zajedno sa našim partnerima iz Internacionalne Policijske Organizacije organizovali zaista 2 interesantna predavanja na temu finansiranja i regrutovanja terorista i obezbeđenja u rizičnim područjima.
Okupljenima se prvo obratio Dr. Siniša Pepić sa temom Finansiranje međunarodnog terorizma. Siniša je prikazao nekoliko najviše korišćenih načina finansiranja terorističkih organizacija. Posebnu pažnju posvetio je načinu funkcionisanja mreža za regrutaciju i finansiranje odlazaka dobrovoljaca iz BiH i Kosova na ratišta u Siriji i Iraku.
Takođe imali smo priliku da vidimo kako se može iskoristiti ilegalni sistem Havala za slanje novca ćelijama spavača sa bliskog Istoka u Evropu.

Nakon kraće pauze, mesto predavača preuzeo je Zoran Vaclavek koji je i član DBA i IPO. Zoran je licencirani pripadnik obezbeđenja u visoko rizičnim područjima gde radi nekoliko poslednjih godina, bivši profesionalni pripadnik Vojske Srbije sa završenom Međunarodnom akademijom za bezbednost u Slovačkoj. Zoran je na jedan interesantan i direktan način predstavio jedan radni dan u Iraku na obezbeđenju inženjera koji se bave izgradnjom naftovoda. Čuli smo sve postupke koji prethode jutarnjem izlasku iz baze, pripremama , načinu korišćenja sistema veze, kretanja kroz naselja i lokalne puteve, do načinu izvlačenja iz zone konflikta.

Oba predavanja bila su veoma zanimljiva te su prisutni imali dosta pitanja vezano za ekstremizam i terorizam u našem okruženju i pitanja oko licenciranja, obuke i pronalaska posla u rizičnim područjima kao private security contractor.

Zahvaljujemo se prisutnim članovima, današnjim predavačima, IPO kao i opštini Novi Beograd koja nam je ustupila salu besplatno. Od sledećeg meseca očekuju nas predavanja vezana za sekte i sektno delovanje, narkotike, bezbednost na internetu.