Oštrija kaznena politika prema onima koji napadnu policiju

Saopštenje za javnost –  

Večeras je u Barajevu, prilikom obavljanja redovnih dužnosti, napadnut policajac koji je tom prilikom ranjen nožem. Ranjen je na dužnosti, dok je obilazio kladinicu i to baš iz razloga da bi se ljudi osećali bezbedno.

Postavlja se pitanje, kako može bilo ko da se oseća bezbedno kad se takva stvar desila policajcu? 

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na resorne ministre i poslanike u Skupštini da se pozabave malo Krivičnim Zakonom, te da kazne koje su predviđene pomenutim zakonom pooštre.
Pre svega potrebno je povećati minimalnu i maksimalnu propisanu kaznu za krivično delo “napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, član 323 stav 1. koja sada važi. Svakako isto treba učiniti to i stavom 2 i stavom 3 istog člana ovog Zakona.

Smatramo da bi se pooštravanjem kaznene politike, ali i pravilnom primenom, drastično smanjili napadi na policajce kojih je sada mnogo. Takodje apelujemo na sudstvo da izriču i maksimalno propisane kazne jer taj koji je napao policajca, sutra može napasti bilo koga.

Naravno, neki će reći da je možda ovaj policajac ranjen sa razlogom jer je možda prekoračio ovlašćenja, izazivao, pa možda i sam kršio zakon, ali to će se istragom utvrditi. U stavu 6, člana 323, stoji sledeće “Učinilac dela iz st. 1. do 3. ovog člana koji je bio izazvan nezakonitim ili grubim postupanjem službenog lica može se osloboditi od kazne.”

Do tada gospodo političari, potrudite se da Srbija bude bezbedna zemlja, jer zemlja u kojoj policajce bodu noževima, daleko je od bezbedne zemlje…