OPREZ: Nova online prevara!

Da prevaranti konstantno izmišljaju nove načine kako bi stekli protivpravnu imovinsku korist, dokaz je i poslednji vid prevare koji  su iskusili neki građani Srbije ali i regiona.

Ova prevara funkcioniše tako što prevaranti istraže profile na fejsbuku, praveći selekciju najčešće onih ljudi koji žele da odu u neku drugu državu, najčešće EU, zbog posla. Tada sa lažnog profila stupaju sa njima u kontakt i traže im da im pošalju CV ili neku biografiju i obavezno fotografiju pasoša. Često se dešava da žrtvu pozovu i na mobilni, navodno da se čuju zbog potrebne dokumentacije ili nečeg drugog. Na taj način žrtva ne sumnja u prevaru jer mu na telefonu izlazi broj iz inostranstva, u poslednje vreme iz Hrvatske baš zbog toga što je ta zemlja u EU (+385…). Tada žrtvu obaveštavaju da će na njihov broj telefona stići i određeni kod koji im omogućava prijavu na adresu u inostranstvu.

Sledeći korak je preuzimanje emaila žrtve. To rade tako što, obzirom da su se ranije dopisivali sa žrtvom pa znaju email, rade zahtev promene šifre tog emaila. To uglavnom rade preko stranih servera, te žrtvi uglavnom stigne poruka sa kodom za promenu šifre na stranom jeziku, najčešće francuski, mađarski ili neki drugi jezik koji žrtva ne zna. Nakon toga od žrtve traže da im pošalje taj kod govoreći da je to kod koji je potreban da se izvrši prijava na adresu u inostranstvu u cilju preseljenje i zaposlenja.

Od tog trenutka žrtva više nema kontrolu nad svojom email adresom, a malo zatim nema kontrolu ni nad svojim fejsbuk nalogom. Tada kreće protivpravno sticanje imovinske koristi. Prevaranti tada na žrtvinom profilu objavljuju fotošopirane fotografije dobitnih tiketa iz raznih kladionica, potpisujući se kao žrtva. Nude prijateljima da za određenu svotu dobiju informacije o utakmicama i na taj način zarade novac. Navode ih kome i koliko da uplate, a prijatelji ne sluteći, to i čine.

Žrtva čiji profil je ukraden nema mogućnost ni da napravi novi profil, jer prevaranti to proveravaju, i čim se pojavi novi profil žrtve, oni ga prijavljuju tako što pošalju fejsbuku fotografiju pasoša žrtve koji imaju kod sebe.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorava građane da prvo dobro provere kada im neko nudi posao u inostranstvu. Tražite adresu njihovog web sajta za početak. Takođe, slanje ličnih dokumenata ili ličnih podataka je veoma opasno. Vodite računa kome ih šaljete. Kada Vam stignu bilo kakvi kodovi ili cudne poruke na stranom ili lošem srpskom jeziku, ne prosleđujte te poruke, samo ih obrišite. Ukoliko pak postanete žrtva, obavezno se obratite Tužilaštvu za visokotehnički kriminal na email vtk@beograd.vtk.jt.rs.