Opasne igrice Plavi Kit i Avatar Music

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje da redovno proveravaju telefone i računare svoje dece. Neka se upoznaju sa igricama koje njihova deca igraju jer su se u poslednje vreme pojavile igrice koje ne samo da utiču na život dece, već su izuzetno i opasne po njihove živote.

Plavi kit, blue whale, синий кит – Igrica koja je do sada odvela u smrt 130 tinejdžera, uglavnom u Rusiji i okolnim zemljama. Ova igrica je počela i da se širi te je tinejdžerima zanimljiva iz razloga takmičenja, koliko ko može da ide daleko. Instalacijom ove igre žrtva ulazi u neku od grupa koje su formirane te se pred njih postavljaju odredjeni zadaci u vidu izazova. U početku su to neke banalne i smešne stvari, ali kasnije to prelazi granice i ulazi u nešto zabranjeno i opasno. Samopovredjivanje je nešto što admini igrice u nekom trenutku traže od igrača, pa tako često možete na fejsbuku ili instagramu videti fotografije tinejdžera koji su se sekli po rukama, pisali žiletom ime grupe kojoj pripadaju, crtali kita na ruci…Ide se toliko daleko da se u nekom trenutku od igrača traži da izvrše samoubistvo. Najčešće skokom sa neke visoke zgrade, pod voz, automobil…dok neko drugi, najčešće iz grupe, to mora da snimi.
Poznate grupe vezane za plavog kita su #F57 #58 #Whales float up #Wake me up at 4:20 #Silent House.

Avatar Music je igra koja je drugačijeg karaktera, ali takodje veoma opasna, manipulativna igrica. Socijalnog je karktera, naliku igrici Secound Life koja je neko vreme bila popularna ne samo kod tinejdžera već i kod malo starije populacije. Avatar Music je igra koja uvlači igrače u svoj svet odvajajući ih od realnosti. Dešavalo se da mnogi u ovoj igrici provedu ne samo ceo dan, već i noć i tako u nedogled. Igrajući ovu igricu, žrtve se u nekom trenutku totalno odvajaju od realnog života i bliskih ljudi koji im postaju stranci. Neretko napuštaju porodice i odlaze bez javljanja, totalno izmenjenog uma. Za ovo su krivi admini u ovoj igrici koji takodje provode dosta vremena u tom virtuelnom svetu tražeći žrtve. Admini su veoma inteligentni, znaju odgovor na svako pitanje, znaju sve o svakom igraču koji napravi profil, manipulišu igračima. Ova igra je nešto kao virtuelna sekta.

Roditelji bi trebalo da proveravaju telefone i računare svoje dece i ukoliko primete ove igrice obavezno da ih deinstaliraju i blokiraju. Da razgovaraju sa svojom decom o igricama koje igraju ali da im ne pricaju o tome šta donose ove opasne igre iz razloga što bi tada mogli da probude pogrešno zanimanje kod njih, te bi oni zbog nekog dokazivanja, ove igrice i instalirali.

Centar DBA
Stevan Đokić