Okrugli Sto – GRAĐANSKE PATROLE

Dana 09.11.2019. godine, u Medija Centru održan je prvi okrugli sto na temu „Građanske Patrole“. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA kao inicijator ove ideje uputio je pozive organizacijama koje u svom radu imaju kontakt sa decom, sindikatima i organizacijama iz sfere bezbednosti.

Pozivu se odazvalo dvadeset organizacija koji su poslali svoje predstavnike, dok je još desetak, koji nisu uspeli da prisustvuju, poslalo pisma podrške.

Kako je naša ideja pre nekoliko meseci bila napadnuta i krajnje nekorektno prenesena u pojedinim medijima, odlučili smo se za korak koji bi po našu organizaciju mogao da ima posledice i ovaj put. Ne plašimo se, iako nas već neko vreme proganjaju, prate i izmišljaju razne priče, već smo u želji da uradimo nešto dobro za našu decu i omladinu, organizovali okrugli sto i u celu priču uključili one ljude kojima je bezbednost posao, ali i one koji svakodnevno rade sa decom.

Prvi okrugli sto protekao je u dobroj atmosferi koja je donela najvažniji zaključak: Građanske Patrole su dobra ideja i svi treba da se uključe u ovaj projekat.

Načelno, svi prisutni su podržali ideju, izneli neka svoja zapažanja, predloge i dopune i postavljeni su neki novi zadaci. Jedan od njih je ideja da se organizuju tribine za građane kako bi im se što bolje objasnila uloga Građanskih Patrola.

Pozive smo uputili i političkim organizacijama i strankama, pa čak i onima koji su nas napadali i iznosili neistine o nama, sa molbom da pošalju svoje predstavnike Saveta bezbednosti, ali se jedino pojavio predstavnik Srpske Desnice.

Iako znamo da ima onih kojima smeta odličan rad policije koji je vidljiv poslednjih nekoliko godina, kao i jačanje bezbednosnog sektora kako vojske tako i policije, kojima smeta postavljanje kamera, doživotni zatvor za pedofile i silovatelje, i znamo da će nas ti isti napadati i iznositi laži onama kao što napadaju našu policiju i vojsku, mi nećemo odustati od ideje da u Srbiji svi građani budu bezbedni, a da nam deca i omladina odrastaju bez vršnjačkog nasilja, bez droge, bez sekti.

Na okruglom stolu su prisustvovali:
Stevan Đokić – Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA
Ilija Životić – Internacionalna Policijska Organizacija
Nenad Mijatović – Internacionalna Asocijacija Novinara
Ljubiša Milošević – Vojni Sindikat Gvozdeni Puk
Marija Potkonjak – Udruženje Wingless i prijatelji za decu
Branislav Puhalo – Srpska Desnica
Petar Milojević – Sindikat Ujedinjeni kolektiv policije
Darko Obradović – Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost
Vladimir Spasić – Međunarodna spasilačka organizacija
Igor Đorđević – Vatrogasni Savez Beograda
Hajrija Ramadani – Hajr
Blažo Marković – Sindikat policije i policijskih starešina
Kristijan Pavlović – Kik Boks Klub Ful Kontakt Beograd
Slobodan Jovanović – Globalna Policijska Asocijacija
Marija Pavlović – Ljudi budućnosti
Siniša Đurković – Centar za socijalni rad Alibunar
Vuk Mentović – Evropska policijska organizacija
Aleksandar Radović – Posebna spasilačka jedinica
Jelena Jojić za profesora Ratomira Antovića koji predstavlja akademsku zajednicu

IDEJA GRAĐANSKE PATROLE (šta su Građanske Patrole – PROČITAJTE)