Muk koji traje već 15 godina…

Datum koji ne smemo zaboraviti, 17.03.2004. godine. Dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, nasilje nad Srbima, etnički motivisano. Tog, ali i naredna dva dana,  ubijani su Srbi, rušene srpske kuće, gorele srpske svetinje, lomili su simbole hrišćanstva, pravoslavlja. Neki su to radili mnogo godina ranije, a pre petnaest godina to su činili Albanci, na desetine hiljada njih predvođeni njihovim političkim liderima koji su samo nekoliko godina ranije činili isto zlo.

Ubijeno je 10 Srba…Goreo je Prizren, Bogorodica Ljeviška, manastir Devič, gorela je prizrenska Bogoslovija…Srušeno je i zapaljeno preko 700 srpskih kuća…35 crkava i manastira…proterano je preko 4.000 Srba…i niko nije reagovao…ni Kfor…ni međunarodna zajednica…i danas se ćuti…niko nije odgovarao.

I danas Srbi trpe nasilje na Kosovu i Metohiji, usvajanjem platforme Albanci su jasno stavili do znanja ne samo nama već i celom svetu da nisu za dijalog. Treba li da očekujemo neki novi pogrom…rat?…Hoće li međunarodna zajednica reagovati ovog puta…ili je došlo vreme da se sami branimo…da sakupljamo dobrovoljce…budemo spremni…i nadamo se da će ipak diplomatija pobediti…

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA je protiv svakog vida nasilja i rata. Nećemo dozvoliti da muk traje večno i da se zaboravi nasilje koje trpi naš narod na Kosovu i Metohiji. Naša deca će učiti o tome i prenosićemo sve na mlađe generacije.

Centar DBA nikada neće pozivati na rat…ali će pozivati na odbranu!