Komunalna Milicija i nova zaduženja

Pozdravljamo modernizaciju Komunalne Milicije i uvođenje u pravu namenu ove službe kojoj bi moglo da se dodeli još neki važan zadatak…a da se izbegne praksa „cimanja“ običnih ljudi na pijacama koji zarađuju za hleb…

Radi se o novom sistemu „Sokolovo oko“, koji će vršiti nadzor 24 časa, fotografisati i prijavljivati one vozače koji nesavesno parkiraju svoja vozila.

Sa druge strane moramo i da se osvrnemo na neke činjenice koje su napisane u novinskim člancima na ovu temu. Naime, kako se u tekstovima navodi, ovaj sistem, koji će identifikovati i kažnjavati nepropisno parkirana vozila, neće se primenjivati na sve, odnosno, neće se kažnjavati samo taxi i dostavna vozila.
Postavljamo pitanje šta je sa vozilima hitne pomoći i vozilima domova zdravlja kojima i danas i policija i parking servis i komunalna milicija „pišu kazne“?
Mnogi ne znaju da svaki dom zdravlja ima svoju terensku službu koja tokom celog dana obilazi teže bolesnike na pripadajućoj Opštini, daju im terapiju, previjaju rane, vrše hitne medicinske preglede i pomoć, nose dijalizu. Iako su ova vozila obeležena, većina ima i plavu rotaciju, redovno im se pišu kazne jer se često dešava da nema slobodnog obeleženog parking mesta pa su prinuđeni da vozilo parkiraju na trotoaru kako bi na vreme stigli kod pacijenta i pružili neophodnu medicinsku pomoć.

Obzirom da ova vozila nisu izuzeta od primene sistema, znači li ovo da će vozila medicinske pomoći domova zdravlja biti još više izložena kažnjavanju?

Pitamo i ovo: Da li je možda uloženi novac mogao bolje da se iskoristi? Kao što smo s’ početka teksta napisali, pozdravljamo svaku modernizaciju Komunalne Milicije kao i svih ostalih gradskih službi koje su vidljive tokom poslednjih nekoliko godina, medjutim, pitamo se da li su nepropisno parkirana vozila veći problem od bahatih vozača u saobraćaju koji rizikuju svoje ali i tuđe živote? Zar ne bi bilo bolje ovaj sistem koristiti za otkrivanje, identifikovanje i kažnjavanje bahatih i nesavesnih vozača koji ugrožavaju živote u saobraćaju?
Verujemo da zbog pogrešnog parkiranja ničiji život neće biti ugrožen, ali zbog divljanja, nasilničke vožnje i nepoštovanja saobraćajnih propisa životi su već ugroženi.