Kome smeta jačanje bezbednosnog sektora?

Policija je obnovila svoj vozni park, ali očigledno je da postoje i oni kojima smeta jačanje bezbednosnog sektora.

Juče je u Medija centru održana panel diskusija pod nazivom  „Svrsishodnost javnih nabavki za policiju“ u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a na temu nabavke novih vozila za policiju. Kako BCBP smatramo ozbiljnom organizacijom, očekivali smo da će među panelistima biti i oni koji podržavaju jačanje bezbednosnog sektora, ali takvi govornici očigledno nisu bili u planu.

Panelisti su uglavnom napadali potez MUP-a oko nabavke vozila te su negodovali zašto je ta nabavka proglašena za tajnu. Pored toga, napadi na MUP i policiju od strane panelista bili su veoma zlonamerni. Međutim, ono što ih najviše pogađa jeste činjenica da je nabavka bila po zakonu, što su povremeno neki od njih znali i da priznaju, te je jedan od panelista,  gospodin Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, citirao članove 127 i 128 Zakona o javnim nabavkama. Sa druge strane, ono što je paneliste zabolelo, posebno gospodina Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, jeste činjenica da nisu dobili tražene podatke a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koje bi, kako kažu, trebalo da budu dostupne javnosti.

Centar za bezbednost istrage i odbranu DBA smatra da je skandalozno da javne nabavke za sektor bezbednosti budu javne i dostupne svakome. Na taj način bi svako mogao da podnese zahtev i da zatraži dobijanje informacija koje bi se ticale bezbednosnog sektora, pa tako bi neko mogao da zna koja služba je nabavila koji uređaj za komunikaciju, koju vrstu zaštitne opreme, kakve uređaje za detektovanje eksplozivnih naprava, a u ovom slučaju i vozila koja bi se možda koristila u tajnoj pratnji ili prevozu važnih ličnosti. Zamislite situaciju u kojoj bi ovakve informacije bile dostupne kriminogenoj sredini ili terorističkoj organizaciji!

Osnovne informacije o nabavci vozila su dostupne javnosti. Znamo koliko vozila je nabavljeno, znamo i da je bilo više ponuđača, a znamo i koliko su vozila plaćena. Običnim građanima je dovoljno da znaju da li je njihov novac dobro uložen u to, a računica kaže da jeste. Naime, ako izračunamo da je 710 vozila plaćeno 700 miliona dinara, lako možete izračunati da je jedno vozilo marke škoda rapid plaćeno oko 8.200 evra, pa kada se na tu cenu dodaju dogovoreni servisi, zimske gume, brendiranje, lako ćete doći do cene koja je ispod 7.800 evra! Ali očigledno je da se ovde ne radi o ceni, nego o nečem drugom. Ono na šta sve ovo liči, jeste činjenica da nekome smeta jačanje bezbednosnog sektora pa na sve moguće načine pokušava da umanji značaj ove nabavke. Ne zaboravimo da je prosečna starost patrolnih vozila bila skoro 15 godina i da su ta vozila prešla po 300.000 kilometara. Zar u takvim vozilima naši policajci treba da jure kriminalce?

Panelistima je zasmetao i promotivni spot MUP-a u kojem su predstavljena patrolna vozila na platou ispred SIV-a. Mi smatramo da je promotivni spot odličan i da policija treba da se na neki način pohvali novim patrolnim vozilima i zahvali svojim građanima. Praksa u drugim zemljama je pokazala da takva vrsta promotivnih spotova koje plasira bezbednosni sektor ima i preventivno delovanje.

Na samoj diskusiji mi smo postavljali pitanja koliko smo mogli, jer vidno neprijateljski raspoloženi panelisti, ne samo da su nam upadali u reč, već su vešto skretali temu na stvari koje se ne tiču ove nabavke, pa je tako gospodin Rodoljub Šabić pričao o Železari. Naravno, njima je lako jer su se oni praktično sve vreme ove diskusije bavili politikom, veoma iskusno, dok smo mi koji nemamo veze sa politikom branili policiju i ceo bezbednosni sektor.

Na kraju kada se sve sabere nabavka vozila je urađena po Zakonu, a pravi problem za paneliste i organizatore je što nisu dobili infomrnacije koje su označene kao „tajni“ i to po Zakonu, te  jedini zaključak koji je moguće izvesti iz ove panel diskusije jeste činjenica da se pojedini panelisti osećaju kao ostavljena devojka kojoj momak nije odgovorio na poruku.

Jačanje bezbednosnog sektora, jača i državu i njen narod!

Stevan Đokić