Ko se plaši Milorada Ulemeka i zašto?

Šesnaest godina je prošlo od kako je Milorad Ulemek u zatvoru, u strogoj izolaciji. U pitanju je strogi zatvorski režim u kojem su zabranjeni kontakti sa spoljnim svetom i sa drugim zatvorenicima, rad u nekoj od radionica a šetnja u krugu je samostalna. Viši sud ponovo je doneo sramnu odluku da komandant Legija ostaje u najstrožijem delu zatvora. Ovakav vid kazne protivan je svakoj definiciji iz penologije!

Zašto se Miload Ulemek kažnjava na takav način, a pedofili i solovatelji bivaju pušteni na slobodu? Da li se ovim činom demonstrira sila nad komandantom Jedinice, koji se, podsećanja radi, predao sam? Da li neko, zbog nečega, pokušava Milorada Ulemeka da slomi psihički? Koji je cilj?

Ovo su samo neka od pitanja koja postavljamo nadležnima u Višem sudu i onima koji odlučuju o tome. Prelazak komandanta Jedinice u slobodniji tretman unutar zatvora ne bi mogao da ima nikakve posledice, to je svima jasno. Da li neko ovim činom pokušava indirektno da kaže da imamo nesposobne čuvare i da slobodniji deo nije dovoljno bezbedan? Jasno je da ni ovo ne pije vodu jer u srpskim zatvorima rade pošteni, vredni i sposobni čuvari  a bekstva iz zatvora su smešna.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da je ovo praktično čin mučenja koji je najverovatnije povezan sa ostatkom onih koji su vladali u periodu ubistva premijera. Iako verujemo u pravnu državu Republiku Srbiju, ne slažemo se sa odlukom da komandant Legija trpi ovakvu torturu, te apelujemo na nadležne da preispitaju odluku.

Stevan Đokić
Predsednik DBA