Kako postati službenik obezbeđenja telohranitelj (CPO) u zonama visokog rizika

Predstavnici Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA prisustvovali su međunarodnoj konferenciji u organizaciji Sistemske Trening Akademije, 26. marta u Sava Centru. Veoma zanimljiva i poučna konferencija privukla je veliki broj ljudi koji su prisustvovali i imali priliku da se upoznaju sa najvažnijim činjenicama kada je u pitanju obuka i zapošljavanje u zonama visokog rizika.

Konferenciju je otvorio Nebojša Ivanović, direktor Sistemske Trening Akademije, institucije koja od primene Zakona o privatnom obezbeđenju obavlja program stručne obuke za vršenje fizičko – tehničke zaštite lica i imovine i održavanja reda na sportskim priredbama, javnim skupovima i drugim mestima okupljanja građana. Naše kolege iz Sistemske Trening Akademije već duže vreme vrše i obuke za PMC (Private Security  Contractor) i PSD (Peronal Security Detail) koje su internacionalno sertifikovane. 
Nebojša Ivanović, čovek sa velikim iskustvom, prisutnima je objasnio osnovne stvari koje su vezane za mogućnost zapošljavanja u zemljama Bliskog Istoka i Afrike. Naveo je da je najvažnije da kandidati poseduju diplomu srednje škole, da nije krivično kažnjavan i da je prošao određenu sertifikovanu obuku. 

„Međunarodni terorizam i prevencija“ je bila prva tačka ove konferencije, i prisutnima se obratio Predrag Balcacanović, jedan od osnivača i predsednik Srpske Asocijacije Telohranitelja koja pored Sistemske Trening Akademije jedina u Srbiji održava ozbiljnu obuku za telohranitelje sa internacionalnim licencama. Njihovi sertifikati prepoznati su u preko četrdeset zemalja članica svetskog Udruženja telohranitelja.
Predrag Balcacanović osvrnuo se na problem loše saradnje između državnog i privatnog sektora bezbednosti, koji i po mišljenju Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA nije na nivou na kom bi trebalo da bude. Primere dobre saradnje imamo čak i u zemljama u okruženju, ali obzirom da je privatna bezbednost u Srbiji još uvek u povoju i da će se zakoni po ovom pitanju menjati, očekujemo da će se saradnja pojačati. On je naveo i da se problematika terorizma veoma malo obrađuje u Srbiji, odnosno da se najmanje radi na prevenciji ne samo terorizma već i ostalih kriminalnih aktivnosti.

Nakon Predraga, prisutnima se obratio Jakov Prolić, direktor firme Instructor 300, iz Hrvatske i Security Advisor iz UNOPS-a. On je prisutnima ponovio neke osnovne stvari vezano za mogućnost zapošljavanja u zonama visokog rizika, objasnio je razliku između CP (Close Protection) i PMC (Private Military Contractor), uslove rade, obuke i sve ono što je važno. Ono što je ispričao gospodin Prolić jesu osnovne i najvažnije stvari a koje niste imali gde da čujete. Inače, gospodin Prolić godinama unazad ne samo da radi obuku, već obavlja i posao savetnika za bezbednost pri UNOPS misiji u Somaliji. Sve informacije koje su prisutni dobili, dobili su iz prve ruke i od pravog čoveka.

Obuka:
SIA licenca – 14 dana ili obuka po Izraelskim standardima -21 dan (možete se zaposliti sa jednom od ove dve lince ali je izraelski koncept dosta bolji i prihvatljiviji)

Plata:
Od 3500 dolara do 12000 dolara

Uslovi:
Diploma srednje škole
Da kandidat nije krivično kažnjavan

Važno je napomenuti da Vam niko ne garantuje pronalaženje posla, jer to zavisi isključivo od kandidata, ali svakako imate pomoć od strane gospodina Prolića koji vas tokom obuke uči i kako da prođete intervju za posao, što je važna stavka.

Sve ostale informacije možete dobiti od Nebojše Ivanovića iz Sistemske Trening Akademije putem emaila sistemska.ta@gmail.com