Iz koje ustanove potiče toksični otpad nađen u Obrenovcu?

Odlaganje toksičnog otpada predstavlja veoma složen i izuzetno skup proces nevezano da li potiče iz hemijske industrije ili je u obliku medicinskog otpada. Upravo u toj visini cene za pravilno odlaganje i uništavanje rukovodstvo pojedinih privrednih subjekata i medicinskih ustanova vide izvor nelegalne zarade. Sklapaju se ugovori sa neproverenim, često namenski otvorenim firmama, fakturišu znatni iznosi a otpad se kao u slučaju Obrenovca jednostavno zakopa na nekoj njivi. Zarada od fakture se deli.
Italija je imala velikih problema u prošlosti sa tim oblikom organizovanog kriminaliteta. Najveći postupci su vođeni u oblasti Napulja gde mafija drži poslove odlaganja komunalnog ali i toksičnog otpada. U većini slučajeva toksični je mešan sa klasičnim, kućnim otpadom i odlagan na obične deponije. Time je došlo do velikog zagađenja čovekove okoline. Princip borbe je jednostavan. Osim nadgledanja firmi koje prime novac preko računa za obavljanje posla odlaganje otpada uvodi se i odgovornost za lice iz firme čiji je otpad nusproizvod koje je potpisao ugovor. Drugim rečima direktor će morati dobro da razmisli kome će taj posao da poveri, firmi sa dobrim referencama ili rođaku koji je neposredno pre raspisivanja tendera otvorio preduzeće. Zakonska regulativa se mora promeniti i pooštriti jer planetu nismo nasledili da bi je uništili već u boljem stanju ostavili u nasledstvo.
Precizno formulisan zakon sa oštrim kaznenim merama uz adekvatan broj inspektora za zaštitu životne sredine je način da se ovakvi slučajevi spreče ili u krajnjem slučaju brzo dođe do odgovora ko je i u kom privrednom subjektu potpisao ugovor sa nekompetentnom firmom za odlaganje toksičnog otpada.

Ilija Životić