Istina o Jovanjici – prvi deo

Skoro dve godine građanima Srbije nameće se lažna priča o Jovanjici i nekakvoj plantaži marihuane, a sve sa ciljem kako bi se udarilo na predsednika Srbije i njegovu porodicu. Iza širenja neistinitih priča stoje mediji koji su pod kontrolom opozicije, ali oni koji su namestili aferu Jovanjica, nalaze se u delovima vlasti, i to je opasno.

Kako je sama priča oko nameštene afere Jovanjica počela da se otkriva, tako su akteri koji su učestvovali u nameštanju odstupili od napada i počeli da se brane ne birajući sredstva, te često preko svojih satelita održavaju nekakve konferencije za štampu na koju dođe jedva dvoje, troje ljudi.

Za sada ćemo objaviti Službenu belešku i Potvrdu o privremeno oduzetim predmetima kako bi javnost imala dobar uvid u to koliko su bahato postupali oni koji su nameštali aferu Jovanjica. Naime, Službena beleška koju je sačinio major policije Slobodan Milenković Senta, jasno kaže da su policajci četvrtog odeljenja beogradske policije zaustavili audi kod isključenja za Jagodinu. Šta traže službenici PU za grad Beograd u Jagodini, i kako to da se oni bave poslovima koja su u nadležnosti saobraćajne policije? Ko je poslao ove policajce da zaustave Audi i da li su možda ovi policajci primenjivali meru tajnog praćenja pre zaustavljanja, jer prema Izjavi policajca Milenkovića, znao je da je Koluvija i ranije hapšen zbog narkotika. Ovo je totalna laž, jer Predrag Koluvija nikada nije hapšen, pogotovo ne zbog narkotika. Znači, postavlja se pitanje, ako je Predrag Koluvija bio na nekim merama, koje to odobrio buduci da o tome ne postoji niti jedan pisani trag?

Posebno je interesantno da je, pomenuti major policije, dao potpuno suprotnu izjavu u toku istražnog postupka, od one koja se se nalazi u dokumentaciji, koju je ujedno lično potpisao. Tom prilikom su on, a i njegovi službenici negirali da su pomenutog dana lišili slobode Koluviju i ako opet u službenoj dokumentaciji piše drugačije, odnosno da je isti lišen slobode baš 13.11.2019. godine. S tim u vezi, postoje saznanja da su se policijski službenici neposredno pre davanja iskaza nalazili sa tužiocem u obližnjem kafiću kako bi, što bi se reklo narodski, “štelovali” iskaz, a da je sve navodno zabeleženo na sigurnosnim kamerama objekta?

U samoj Službenoj belešci jasno piše da „blinkeri“ nisu bili uključeni. Inače, posedovanje blinkera spada u prekršajno delo. To je konstatovao i dežurni sudija u Jagodini, koji je naložio da se podnese prekršajna prijava i da se uz potvrdu o oduzetim predmetima, oduzmu blinkeri. To nije „igralo“ policajcima, te su odlučili da oduzmu vozilo, suprotno onome što je sudija Nenad Petrović naložio. Postavlja se pitanje, ko je odlučio da oduzme vozilo i krene u hapšenje? Po čijem naređenju je postupano ovako bahato?

Najvažnije u celoj priči, ako pročitate Službenu belešku i Potvrdu o privremeno oduzetim predmetima, videćete da se nigde ne pominje nikakva policijska značka koja se kasnije, nakon nekoliko dana,  podmeće i pojavljuje na nekakvim konferencijama za štampu. Podmetnuta službena značka pripada policajcu iz Trstenika koji je komšija jednog opozicionara koji upravo iznosi neistine o Jovanjici.

I tada je na Predraga Koluviju vršen pritisak da optuži predsednika i njegovog brata. Iako je Predrag Koluvija jasno naveo ime policajca koji mu je tražio da kaže da je Jovanjica radila rasade marihuane za Andreja Vučića i da donira policiji 300.000 evra, u tužilaštvu se svi „prave mrtvi“ i niko ne pokreće nikakvu istragu. Isti slučaj gde se tužilaštvo „pravi mrtvo“ jeste situacija kada je objavljena prepiska između postupajućeg tužioca u nameštenoj aferi Jovanjica i novinara jednog portala. Još jedna situacija kada se tužilaštvo „pravi mrtvo“ jeste kada su mediji u maju ove godine objavili da je postupajući tužilac u nameštenoj aferi Jovanjica namestio i slučaj Havana, a što je i jedan od oštećenih u ovom postupku potvrdio. Postavlja se pitanje, zašto se tužilaštvo na sve ove okolnosti „pravi mrtvo“? Da li postupajući tužilac u predmetu Jovanjica ima grižu savesti zbog svega dok se vozi u svom najnovijem Mercedesu G klase za koji građani Srbije ne mogu od plate da kupe ni rezervni točak?

Naravno, kada su shvatili da Predrag Koluvija ne želi da igra njihovu igru, ista ekipa namešta Jovanjicu 2 i hapsi poštene policajce koji su godinama unazad upozoravali na postojanje pojedinih organizovanih kriminalnih grupa, među njima i grupa gospodina Belivuka, ali i na propuste u radu pojedinih policajaca koji su se bahatili i radili za mafiju. Onog trenutka kada su ti pošteni policajci uhapšeni, počinje monstruozni pir OKG gospodina Belivuka u Ritopeku. Ovi pošteni policajci i operativci BIA bili su prisluškivani zajedno sa predsednikom republike Srbije. Isti oni koji su neovlašćeno naredili primenu ovih mera, radili su i na nameštanju afere Jovanjica i Jovanjica 2. Ono što mnogi ne znaju, tokom ove godine pokušano je da se izgradi i afera Jovanjica 3 kako bi se deo bezbednosnih struktura uvezao sa predsednikom koga bi kasnije Evropi predstavili kao glavnog za drogu na Jovanjici.

Predrag Koluvija još uvek je u pritvoru. Bez osnova i razloga. Jedini razlog imaju oni koji su izmislili ovu aferu, a to je pritisak i totalno psihičko i zdravstveno urušavanje samog Predraga Koluvije kako bi mogli da ga privole i pristane sa njima na saradnju.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izražava bojazan da se Predragu Koluviji u pritvoru može dogoditi nešto loše. Ne postoji ni jedan pravni osnov za njegovo zadržavanje u pritvoru. Isto tako, pretpostavljamo da će oni koji su namestili ovu aferu krenuti sa raznim prljavim kampanjama i igrama koje mogu da budu bahatije i opasnije jer su uhvaćeni u laži. Iako smo i sami u prethodnom periodu imali i pretnje i provokacije i napade, ne odustajemo od istine, jer verujemo u pravnu državu Srbiju, te smatramo da svi oni koji su učestvovali u nameštanju afere Jovanjica, bez obzira da li pripadaju opoziciji, vlasti, policiji ili tužilaštvu, moraju da budu uhapšeni i procesuirani.

Stevan Đokić