Hrvatski špijun u Beogradu – Da li je radio sam?

Saopštenje za javnost 03.09.2016.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izražava svoju zabrinutost povodom poslednjih dogadjaja koji bitno utiču na odnos izmedju Srbije i Hrvatske. Pored toga što Srbija trpi razne pritiske i uvrede od strane Hrvata, poslednji dogadjaj, hapšenje Hrvatskog Špijuna u Srbiji, nekako se izdigao i dao do znanja svima da je problem u odnosima izmedju Srbije i Hrvatske veoma ozbiljan.

Hapšenje špijuna koji je radio za hrvatsku službu izazvalo je puno pažnje u regionu. Mnogi su ovu vest shvatili kao neozbiljnu, ali ovoj vesti svakako treba pristupiti sa mnogo ozbiljnosti. Na istražnim organima je da utvrde da li postoji krivično delo i na koji način je izvedeno, dok je na narodu da shvati da izgleda „zakopano oružje“ i nije bilo dovoljno duboko zakopano te su ga Hrvati vrlo lako i brzo „otkopali“

Kod samog hapšenja javljaju se i veoma važna pitanja. Pre svega, postavlja se pitanje kako je penzinisani oficir JNA mogao da imao pristup važnim dokumentima koja se bave bezbednosnim pitanjima naše države? Da li je radio sam? Sigurno je da on lično nije mogao da ima uvid u dokumentaciju takve vrste. Obzirom da je penzionisan kao oficir JNA, bezbednosne i vojne strukture dosta su se izmenile od tog vremena. Najverovatnije je da je imao nekoga u sadašnjim strukturama vojnog i bezbednosnog sistema Srbije i da je na taj način i dolazio do informacija koje je odavao Hrvatima. Postavlja se pitanje šta je sa tim ljudima, sa saradnicima uhapšenog špijuna? Da li ćemo uskoro čitati vesti o još nekim uhapšenim špijunima? Da li će možda Hrvatska odgovoriti hapšenjem Srpskih špijuna?

Na osnovu svega, naša zabrinutost je na mestu. Verujemo da će rukovodstvo naše Srbije adekvatno odgovoriti na ove provokacije koje stižu od strane Hrvatske.

Predsednik DBA
Stevan Đokić