Edukujte decu – droga “krokodil” na ulicama Srbije

Ne postoje lake i teške droge, droga je droga i svaka može da ubije.

Nedavno je jedna šesnaestogodišnjakinja spašena od sigurne smrti samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja. Predozirala se „krokodilom“. U Odžacima, nažalost, doktori nisu mogli ništa da učine, devojčica koja je imala samo 17 godina, umrla je.

„Krokodil“ ili medicinski, desomorfin, veoma je opasna droga. Nekoliko puta je jeftiniji od kokaina, a dolazi iz „domaće radinosti“ koja se dobija mešanjem kodeina, benzina, razređivača, hlorovodonične kiseline. Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine. Ukoliko neko i uspe da se skine sa „krokodila“, često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge.

Mladi sve češće imaju kontakt sa drogama iako je veći deo njih upućen u njihovu štetnost. Bez obzira na informisanost, mladi se često odlučuju da probaju drogu najčešće iz dva razloga. Prvi je kuriozitet, zanima ih dejstvo i kako to sve funkcioniše. Drugi je pritisak društva, ako ne uzmu drogu izgubiće svoj status u društvu. Neretko se dešava da se „navuku“ na određenu drogu, a da roditelji to ne primete na vreme.

Policija svoj posao poslednjih nekoliko godina radi odlično. Rezultat koji postižu jasno govori da je naša država odlučna da se obračuna sa narko dilerima i kartelima. Samo u prošloj godini zaplenjeno je skoro 7,5 tona narkotika. Sklanjanjem droga sa ulice, zadaje se jak udar narko kartelima jer im se na taj način uskraćuje i mogućnost daljeg regrutovanja novih dilera.

Ono što nam dodatno fali u borbi protiv narkomanije jeste prevencija. Malo se radi na prevenciji iako je MUP pre nekoliko godina uveo i edukacije po školama. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA smatra da pored dece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje. Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu.