Dokle će političari napadati policiju?

Od trenutka kada je javno objavio snimak na kojem se lice, koje je identifikovano kao Ivan Kontić, bukvalno iživljava nad mladićem kojeg udara dok je u nesvesti a nakon toga mu lomi ruke, političar Miroslav Parović ne prestaje sa napadima na policiju.

Verovatno željan pažnje, pomenuti političar, pokušava policiju da predstavi kao saradnike kriminalaca i nasilnika. Drugog objašnjenja nema. Naša organizacija ne osuđuje potez gospodina Parovića i objavljivanje snimka, ali napadi na policiju nisu u redu. Koliko puta se samo događalo da političari napadaju policiju, često iznoseći neistine, a retko ko od njih se uputio u neku od policijskih stanica da ih poseti i vidi kako izgleda njihova jedna smena. Policajci rade težak, odgovoran posao, često dovodeći svoj život u opasnost da bi mi obični građani imali miran san.

Gospodin političar Parović je objavio snimak, što smatramo dobrim, jer narod mora da zna kakvi likovi nam šetaju ulicama. Međutim, gospodin političar Parović nije se pre toga informisao kako policija radi, po kojim zakonima, niti se informisao da je slučaj prijavljen i da je potraga za osumnjičenim u toku. Pored toga, gospodin političar Parović, ukoliko je prvo objavio snimak bez obaveštavanja policije o saznanju za izvršeno krivično delo, i sam je prekršio zakon. Isto tako, ukoliko gospodin političar Parović ima saznanja o ostalim učesnicima ovog krivičnog dela ili ima saznanja gde se krije osumnjičeni Ivan Kontić, to bi trebalo da javi policiji ili tužilaštvu.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA ne sumnja da će policija dobro odraditi svoj deo posla, jer da budemo iskreni, mnogo je krivičnih dela počinjeno i rasvetljeno ali o tome se ne piše. O krivičnim delima za koje je istraga u toku često ništa ni ne znamo jer je u interesu same istrage da se ne priča o njima. Političari, pustite policiju da radi svoj posao, nemojte im crtati mete na leđima, a popularnost pokušajte da ostvarite čineći dobra dela.

Stevan Đokić