„Dali biste ubili svoga oca ili majku“ – Tik Tok pitanje

Društvene mreže sve više postaju deo naših života koji ne možemo ignorisati. Do pre nekoliko godina odupirali smo se ovim socijalnim izazovima tako što smo okretali glavu i nismo prihvatali jačanje aplikacija i sajtova koji su ubrzo počeli da utiču na naše živote.

Ignorisanje društvenih mreža, a samim tim i loših stvari koje su deo ovih socijalnih sajtova i aplikacija, došli smo u situaciju da su loše stvari na društvenim mrežama uzele maha, evoluirale, i postale popularne. Samim tim, dobre stvari koje nam donose društvene mreže pale su u senku i mnogo ih je manje i nisu popularne.

Pojedine društvene mreže i aplikacije blokiraju određeni sadržaj, ali ima onih praktično ništa ne blokiraju. To je i jedina greška tih aplikacija i sajtova, jer realno, svu odgovornost snosimo mi kao korisnici. Poremećene moralne vrednosti dovele su do toga da ćete danas dobiti više lajkova i pratilaca ukoliko uradite nešto loše ili nemoralno. Ovo je samo dokaz da smo kao društvo u nekom trenutku „izgubili kompas“ i skrenuli sa pravog puta te smo oberučke počeli da pruhvatamo sve ono loše što nam dolazi sa zapada, ali i sa istoka.

Pa zašto se onda ne okrenemo našim tradicionalnim vrednostima, jer Srbija je zemlja u kojoj je još uvek važna porodica i gde su ljudi humani i druželjubivi?

Na društvenoj mreži Tik Tok pre par dana, jedan maloletnik postavio je konkretno pitanje, malo nepravilno napisano, ali svi smo razumeli šta piše, baš ovako, „Dali biste ubili svoga oca ili majku“. Još više zabrinjava činjenica da je profil ovog momka veoma „crn i mračan“, kao i to da je dobio dosta različitih odgovora i lajkova.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, zajedno sa drugim organizacijama civilnog sektora bezbednosti, kao i stručnjacima iz oblasti informatike, podneće inicijativu za zabranu društvene mreže i aplikacije Tik Tok u Srbiji. Već smo imali situacije da je ova mreža loše uticala na omladinu i da praktično ne postoje nikakvi benefiti korišćenja ove oplikacije koja nam dolazi iz Kine.