Cyberbullying

Ćao, koliko ste upoznati sa terminom “Cyberbullying“?

Da li znate da su vaša deca sve češće žrtve nekog vida cyberbullyinga?

Ne znate?

Pročitajte ovaj text do kraja i biće vam mnogo jasnije zbog čega je vaše dete nekada jako tužno “bez razloga“. Zbog čega ima iznenadne promene raspoloženja a nije ni izašlo iz kuće.

Cyber Bullying predstavlja virtuelno zlostavljanje, nasilje na internetu, razne vidove agresivnog ponašanja kako pojedinca, tako i grupa prema nekoj individui.

Nasilnici na društvenim mrežama vredjaju pojedince na osnovnu fizičkog izgleda, ponašanja, na osnovu garderobe koju nose a koja se vidi na fotografijama, na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi.

Društvene mreže su danas sve samo ne “društvene“.

Neograničen internet udružen sa velikim brojem društvenih mreža je poslužio svim nasilnicima da ispolje svoje frustracije i komplekse na nevinu decu, ljude.

“Debela si krmačo“

“Ružna si“

“ahahha siromašna si, imaš stari telefon.“

“Glupa si, idi ubij se.“

“Mama ti je kurva..“

Ovo su samo neke od poruka, komentara koje dobijaju vaša deca na društvenim mrežama. I verujte mi, ovo su još i “najblaže“ poruke. Kreativnost nasilnika kada su u pitanju uvrede je beskonačna.

Reči znaju biti opasno oružje.

A kada reči koristi nasilnik onda mnogo nevinih strada. Onda vaša deca dobijaju salve uvreda koje ih jako povrede, dovedu do depresije, anksioznosti ali i do suicidnih misli. Deca nemaju izgradjen stav koji može da ih odbrani na društvenim mrežama od raznih nasilnika.

Ovo su samo neki primeri cyberbullyinga:

  1. Slanje poruka sa uznemirujućim sadržajem, najčešće pretnje.
  2. Širenje lažnih informacija o pojedincu u cilju sramoćenja.
  3. Organizovano negativno komentarisanje fotografija, profila od strane više lica sa ciljem omalovažavanja pojedinca.
  4. Pravljenje lažnih profila nekog lica i lažno predstavljane ponovo u cilju sramoćenja te osobe.

Cyberbullying ostavlja kako psihičke, tako i emocionalne i fizičke posledice po vaše dete. Razgovarajte sa vašom decom jer je to jedini način da saznate da li je ono žrtva cyberbullyinga. Budite pažljivi sa pristupom i pokušajte polako kroz razgovor da izvučete informaciju od vašeg deteta da li ono trpi neki vid nasilja na internetu. Obratite i pažnju na iznenadne promene ponašanja vašeg deteta. Nisu one tek tako same od sebe izazvane. One su samo posledica.

Savet roditeljima ali i vama mladima je da zaključate vaše profile na društvenim mrežama. Da odobravate prijateljstva samo pouzdanim licima. Da blokirate svaku osobu koja vas negativno komentariše. Ne gubite svoje vreme da se objašnjavate sa takvim osobama. Nisu vredne vašeg vremena i vaših živaca.

Ukoliko ste osnovac, srednjoškolac i saznate da je vaš drugar, vaša drugarica žrtva nasilja na društvenim mrežama onda to obavezno prijavite svom razrednom starešini ili roditeljima vašeg drugara. Nemojte ćutati, jer se svako nasilje širi ćutanjem. I zapamtite jedno, svako može iznenada postati žrtva nasilja.

Autor: Voislav Ilić, član DBA