Borba protiv droge i “prljavih” značaka

Svi smo svedoci koliko se poslednjih godina radi na suzbijanju proizvodnje i nedozvoljene trgovine opojnim drogama. Poslednjih nekoliko godina zaplene su veće i više lica je procesuirano. To je dokaz da država otvoreno ide u rat sa narko kartelima jer ne smemo zaboraviti da je svaka zaplena droge udar na njihovu zaradu, na mogućnost da regrutuju nove dilere i slično. Samo u zadnja tri dana zaplenjeno je preko 200 kilograma droge.

Da nema zaštićenih kada je i trgovina narkoticima u pitanju govori činjenica da Služba unutrašnje kontrole u policiji hapsi i podnosi krivične prijave protiv policajaca koji su okaljali uniformu, ugled policije i službenu legitimaciju koja im je najviše pomagala u izvršenju ovih krivičnih dela. Tako smo pre dva dana imali situaciju da je ponovo uhapšen policijski službenik koji je zaposlen u Užičkoj policiji a kod koga je pronađena droga. Krajem prošle godine uhapšen je saobraćajni policajac koji je bio osumnjičen da se bavio preprodajom kokaina, u Majdanpeku su uhapšeni policajci od kojih je jedan bio i na mestu načelnika PU Majdanpek zbog postojanja osnva sumnje da su trgovali drogom, nešto malo pre njih u Vranju je uhapšen službenik Uprave kriminalističke policije kod koga je pronađeno pet paketa marihuane teške oko 21 kilogram, u Novom Sadu je uhapšen policajac koji je prodavao policijske značke a kako se navodi kod njegovog prijatelja sa kojim je uhapšen pronađena je i određena količina narkotika…

Posao koji obavljaju policajci nije lak. Verovatno je još teže kada mora da se uhapsi kolega koji se bavi kriminalom i to preprodajom droge. Ranijih godina Sektor unutrašnje kontrole je praktično postojao samo na papiru, ali poslednjih par godina ova Služba je opravdala svoje postojanje. Jasno je da ne postoje zaštićeni u policiji i da svaki policajac koji ukalja uniformu treba da odgovara.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA do sada se zalagao da svi oni policajci koji su ogrezli u kriminalu odgovaraju pred sudom i dobiju duple kazne, ali da se pošteni policajci i oni koji sa ponosom nose uniformu adekvatno i nagrade. I dalje ćemo se zalagati za sistem kazne i nagrade, ali sada ćemo još jače i više zahtevati od resornog ministra i vlade da se aktivnim policajcima povećavaju plate i bonusi ali i da se obezbedi još benefita kako bi se na neki način država odužila tim ljudima. U svemu ovome ne smemo izostaviti ni penzionisane radnike MUP-a koji su svakako svoj doprinos dali kroz svoj rad.