Održana edukacija „Sekte i sektno delovanje“

Danas, 15.12.2019. u prostorijama Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA održana je edukacija na temu sektnog delovanja. Predavač je bio predsednik Odseka 3 Centra DBA, Nemanja Ivančić, teolog.

Edukacija „Sekte i sektno delovanje“ imala je za cilj da polaznike nauči najvažnije stvari vezano za sekte koje su aktivne u Srbiji, kako vrbuju svoje žrtve i najvažnije, kako da prepoznaju i da se odbrane od sektnog delovanja. Više od dvadeset zadovoljnih polaznika današnje edukacije izrazilo je želju da se organizuje i napredni kurs sa sličnom temom. 

Sekte su veliki problem ne samo u Srbiji nego i u zemljama u okruženju. Loš zakon o verskim zajednicama treba što pre promeniti i označiti sekte, zabraniti im rad i pomoći svim žrtvama. Sekte ne biraju, one vrbuju i mlade i stare, i bogate i siromašne, njih ne zanima koje ste vere niti nacionalnosti. Svako je potencijalna žrtva. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA baš iz tog razloga održava ovakve edukacije, da bi građani samostalno mogli da prepoznaju kada je neko vrbovan od strane sekte i kako da se zaštite. U narednom periodu, planirana je i velika tribina o kojoj ćemo obavestiti javnost ali i druge edukacije na temu sekti.